Fransen verloor eerste schot in 'visserijoorlog' met Londen | De Tijd

2021-11-03 06:07:16 By : Ms. Leela Palconn

Frankrijk heeft een Britse vissersboot onderschept in Franse wateren en aan de ketting gelegd. Een schot voor de boeg in de nakende visserijoorlog.

De Frans-Britse rel over de visserijrechten in de Noordzee is in een nieuwe fase beland, onder de Franse politie een Britse vissersboot onderschept heeft in Frans gebied. Volgens de politie had de boot geen licentie om te vissen in die zone. Een andere Britse boot een waarschuwing. Het lijkt een schot voor de boeg van een visserijoorlog die vanaf 2 november in alle hevigheid kan losbarsten, nu Frankrijk heeft met maatregelen tegen Britse vissersboten.

De visserijrechten in Britse en Franse wateren zijn al langer een bron van spanningen tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Na de brexit werden de quota herverdeeld en zijn er beperkingen voor de Europese boten die in Britse wateren willen vissen. Volgens Londen is er een vergunning aangevraagd voor Europese boten, maar 98 procent van de aangevraagde datum.

'Die informatie is gewoon fout', zegt de Franse minister van de Zee, Annick Girardin. 'Europa heeft 2.127 licenties aangevraagd, de Britten hebben slechts 1.913 licenties goedgekeurd, dat is 90 procent. En die geen licentie hebben, zijn allemaal Frans, op een Belg of twee na.' In werkelijkheid gaat het om vijf Belgische boten die nog geen licentie kregen.

'We voeren geen oorlog, maar een strijd. De Franse vissers hebben hun rechten. Er is een akkoord getekend en we moeten dat uitvoeren. We hebben visserijrechten, en die beschermen we', zei Girardin op de zender RTL.

Het aan de ketting leggen van de 'Gert Jan Cornelis' lijkt een naam op maatregelen die hebben aangekondigd. Als de licenties aan de Franse vissers tegen begin november niet worden, gaat Frankrijk Britse boten om hun vis in Franse havens aan land te brengen.

Bovendien worden de douaneformaliteiten verscherpt, ook voor het vrachtverkeer tussen het VK en Frankrijk. Parijs in de stroomvoorziening van het VK en de Kanaaleilanden in de deel. Tot 2026 kunnen de Britten en hun eilanden Franse stroom krijgen van de kerncentrales. De stroom zou niet afgesloten worden, maar Frankrijk de mogelijkheid om de prijzen de hoogte in te jagen.

De Britse regering donderdag verontwaardigd op de 'disproportionele' maatregelen die Frankrijk neemt en constateerde de Franse ambassade in Londen. Volgens een overeenkomst van premier Boris Johnson voldoet aan het Verenigd Koninkrijk aan alle regels die zijn uitgevoerd. Hij verwijt Frankrijk met de maatregelen internationale verdragen te schenden. Een vreemde stelling als men de discussie over Noord-Ierland tussen Europa en de Britten volgt.

'We willen onderhandelen met de Franse overheid en de Europese Unie', zei de woordvoerder van Johnson. Op de vraag van de Britse marine ingezet zal worden, luidde het antwoord 'nee'. Het VK 'gerichte tegenmaatregelen'.

De Franse premier Jean Castex zich voorbereidt tot onderhandelingen. Onze deur staat altijd open. We blijven bereiden om nieuwe informatie te bekijken.'

De visserijrechten zijn voor beide landen belangrijk. Hoewel de sector slechts een marginale activiteit heeft in beide landen, wegen de vissers op de politiek. Ook voor Europa kan die rel uitdijen omdat de onderhandelingen over Noord-Ierland nog altijd lopen.

Frans president Emmanuel Macron en premier Boris Johnson zien elkaar zondag in Rome in de marge van de G20-top. Ze zullen maar moeilijk om de visserijrel heen kunnen.